2013. május 13., hétfő

Űrkaland 2: Egy fél évet az űrben töltesz!

Tehát az űrbe szeretnél menni?

Tegyük fel, hogy a meghívnak a Nemzetközi Űrállomásra. Innen két forgatókönyvünk van:
  1. A kollégáid nem kedvelnek túlzottan, egy-két nap múlva egy űrsétára küldenek. Űrruha nélkül. Hoppá. (Ez persze lehetetlen, de most tegyük fel, hogy megtörténhet.) 
  2. A kollégáid imádnak, és egy fél évre ott fognak az űrállomáson. (Sokkal valószínűbb.)
De hogyan is viseli mindezt a szervezeted?  Itt a második forgatókönyv.


A kollégáid imádnak, és marasztalnak. Egy fél évre.

Az első pár héten azt veszed észre, hogy ráncaid kisimultak, az arcod kikerekedett, és a lábaid  vékonyak. Jól hangzik? Ez az úgynevezett/becézett "puffadt arc és csirkeláb" szindróma. Az űrben a szervezetedben lévő folyadék újraoszlik: mivel nem érzi a gravitáció lefelé húzó erejét, felfelé, a fejed irányába tolódik a tested alsó részéből. Ez okozza a duzzadt arcot és a soványabb lábakat.

Űrrepülés előtt és alatt -- credit:NASA




Fél év után hazatérsz.

Szervezeted alkalmazkodott az űrbéli élethez, de most vissza kell szoknia a földi környezethez. Az első lépéseid a Földön meglehetősen ingatagok, szédülsz is egy kicsit. A tested elszokott a gravitáció lefelé húzó erejétől, befolyásolta a súlytalan környezet és a sugárzás.

A csontjaid sűrűsége csökkent, és az izmaid is gyengébbek, bár sokat edzettél az űrben, naponta 2 órát legalább. Gumiszalagokkal rögzítve, hogy ne röppenj el közben, csakúgy, mit Chris Hadfield az alábbi videón. Viszont az edzésen kívül nem eröltetted meg magad fizikailag túlzottan: a mozgáshoz csak finoman el kellet löknöd magad, sőt, még arra sem kellett energiát pazarolnod, hogy egyenesen megállj. A szíved egy kicsit kisebb, mint az űrutazás előtt volt. A súlytalan környezetben a szívizmok kevesebbet dolgoztak, így egy kissé meggyengültek.


Viszont pozitív, hogy pár centivel magasabb vagy, mint az űrrepülés előtt voltál. Ezt egy pár hónapig élvezheted, majd visszanyered az űrkalandod előtti magasságod. Az űrben a gerincedben lévő porckorongok kevésbé voltak összenyomva, így lettél magasabb.

Ráadasul, újra földi halandóként állandóan elfelejted, ha ledobsz valamit, az le fog esni... De hamarosan minden visszatér a rendes kerékvágásba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...